درمان سندروم یخ زدگی شانه (فروزن شولدر): فیزیوتراپی و هیدرودیلیشن
یخزدگی شانه یا شانهی منجمد، اصطلاح رایجی برای کپسولیت چسبندهی شانه میباشد که عبارت است از وضعیتی در شانه که دامنهی حرکتیتان را محدود میسازد. وقتی بافتهای موجود در مفصل شانهتان ضخیم و سفت میشوند، به مرور زمان بافت آسیب دیدهای (اسکار) تشکیل میشود. در نتیجه، مفصل شانهتان فضای کافی برای چرخش عادی خود را نخواهد داشت. علائم شایع این عارضه شامل ورم، درد و خشکی شانه میباشند. اگر در سنین بین 40 و 60 سال هستید، احتمال بروز این مشکل در شما بیشتر است. شانه یخزده در نتیجه آسیب دیگی، ضخیم شدن و انقباض کپسولیت شانه به وجود میآید. هر گونه آسیب به شانه میتواند به یخزدگی شانه منجر شود. شانه یخ زده معمولاً در معاینه معلوم و تشخیص داده میشود. این مشکل معمولاً به درمان فوری و تهاجمی نیاز دارد.
یخزدگی شانه، عارضهای است که باعث درد شانه و کاهش دامنهی حرکتی میشود. این محدودیت در دامنهی حرکتی شانه روی دامنهی حرکتی فعال یا منفعل تأثیر میگذارد. به این معنا که حرکات مفصل شانهتان هم در زمانی که خودتان تلاش میکنید که دستتان را حرکت دهید و هم در زمانی که فرد دیگری (مانند پزشک) سعی میکند دستتان را حرکت دهد. شانه یخ زده یک وضعیت کاملاً شایع در بین عموم افراد میباشد. این عارضه بیشتر در افراد سنین بین 50 تا 60 سالگی بروز میکند و در افراد سنین کمتر از 40 سال کمتر دیده میشود. زنان بیشتر از مردان دچار این عارضه میشوند. یخزدگی شانه معمولاً تنها در یک شانه (چپ یا راست) بروز میکند و خودبهخود خوب میشود، البته این مشکل میتواند تا دو یا سه سال یا حتی بیشتر ادامه داشته باشد. افرادی که در یک طرف از بدنشان دچار یخ زدگی شانه میشوند ممکن است بهتدریج این مشکل را در طرف دیگر نیز تجربه کنند. یخزدگی شانه یا شانه منجمد اغلب به خاطر آسیبدیدگی شانه از جمله پارگی تاندون شانه (روتاتور کاف)، شکستگی یکی از استخوانها که شانه را تحت تأثیر قرار میدهد، یا جراحی شانه به وجود میآید. فروزن شولدر میتواند بدون هیچ آسیب قبلی نیز ایجاد شود و برخی از بیماران مبتلا به بیماریهای دیگر نیز ممکن است دچار این عارضه شوند. به طور مثال، بیماران دیابتی بیشتر در معرض خطر ابتلا به یخ زدگی شانه هستند. در واقع 10 تا 20 درصد از افراد مبتلا به دیابت، به این عارضه مبتلا میشوند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با آدرس و شماره تلفن های زیر در ارتباط باشید :
آدرس: دسترسی یک : شهرک غرب- بلوار پاک نژاد – بالاتر از دادمان – مرکز پزشکی یادمان
دسترسی دو: شهرک غرب – بلوار فرحزادی – بالاتر از دادمان – کوچه ناخدا محتاج – پلاک یک
ایمیل: info@yadman-rehab.com
تلفن: 88074196-021 و 88088541-021
ساعات کاری: همه روزه ۰۹:۰۰ – ۲۱:۰۰
سندروم شانه یخ زده چیست؟
شانه یخ زده، وضعیتی است که در آن مفصل شانه تا حد بسیار زیادی دامنهی حرکتی خود را در هر جهت از دست میدهد. در این وضعیت، این محدودیت دامنهی حرکتی نهتنها در زمانی است که بیمار تلاش میکند که دستش را حرکت دهد، بلکه هنگامی که پزشک سعی میکند مفصل شانه را (در حالی که بیمار بدنش را شل کرده است) کاملاً حرکت دهد، دامنهی حرکتی در شانه محدود است. در اصطلاح پزشکی به شانه یخزده، کپسولیت چسبنده میگویند.
علتهای بروز یخزدگی شانه چیست؟
اگر دچار عدم تعادل هورمونی، دیابت با ضعف سیستم ایمنی هستید، ممکن است بیشتر مستعد التهاب مفصل باشید. بیتحرکی برای مدت زمان بسیار طولانی بعد از یک صدمه، بیماری یا جراحی نیز میتوانند شما را در برابر التهاب مفصل و چسبندگی بافتها (گروهی از بافتهای خشکشده) آسیبپذیرتر و ضعیفتر کنند. در موارد بسیار جدی این بیماری، بافت اسکار ممکن است تشکیل شود. این اسکار میتواند دامنهی حرکتی شانهتان را شدیداً محدود کند. این عارضه معمولاً به تدریج و در طی دو تا نه ماه ایجاد میشود و پیشرفت میکند.
علائم یخزدگی شانه چیست؟
هنگامی از یخزدگی شانهتان آگاه میشوید که احساس درد و ناراحتی در شانهتان شروع میشود. این درد منجر به محدود شدن دامنهی حرکتیتان خواهد شد. افزایش محدودیت حرکتی باعث افزایش خشکی مفصل میشود. مدتی قبل از آن متوجه خواهید شد که دیگر نمیتوانید مانند قبل شانهتان را حرکت دهید. بالا کشیدن دست برای گرفتن اشیاء برای شما دشوار یا غیرممکن خواهد شد. وقتی این عارضه شدیدتر میشود، ممکن است دیگر قادر به انجام کارهای روزانهتان که لازم است دستتان را حرکت دهید (مانند لباس پوشیدن) نخواهید بود.
چه افرادی بیشتر درخطر هستند؟
احتمال بروز این عارضه در افراد میانسال و نیز در زنان بیشتر است. اگر مبتلا به دیابت هستید، خطر ابتلا به این عارضه در شما سه برابر بیشتر میباشد. عوامل خطر دیگر برای این مشکل عبارتند از:
- افرادی که باید برای مدتی طولانی بعد از یک آسیب دیدگی یا عمل جراحی، از آتل استفاده کنند یا دستشان را گچ بگیرند.
- افرادی که باید برای مدتی طولانی بعد از سکتهی مغزی یا عمل جراحی بیحرکت بمانند و استراحت کنند.
- افراد مبتلا به اختلالات تیروئید
پزشکان چطور این بیماری را تشخیص میدهند؟
اگر علائم یخ زدگی شانه دارید، پزشک شما را معاینه میکند تا بفهمد که کدام نوع حرکات سبب بروز علائم در شما میشود و محدودیت حرکتیتان چگونه و تا چه حد است. در طی معاینه، پزشک از شما میخواهد تا دست و شانهتان را خودتان کنترل کنید (این کار دامنهی حرکتی فعال نام دارد) و همچنین بررسی میکند که اگر خودش دست و شانهتان را حرکت دهد، شما چه حسی خواهید داشت (این کار دامنهی حرکتی منفعل نام دارد). افراد مبتلا به خشکی شانه، محدودیتهایی در دامنهی حرکتی فعال و منفعل دارند. همچنین در هنگام چرخش دست یا شانهشان به سمت بیرون از بدن و همچنین بردن دست آسیبدیدهشان به پشت سرشان، بیشترین درد و ناراحتی را دارند. وقتی به محدودهی دامنهی حرکتی میرسند، این درد تنها هنگام حرکت دادن دست تا حد بیشتر از نقطهی دردناک نیست؛ در واقع این احساس به گونهای است که دستتان چسبیده و گیرکرده است. در اکثر موارد، پزشک بر اساس نتایج معاینات صورت گرفته میتواند تشخیص دهد که آیا فرد دچار یخزدگی شانه شده است یا خیر. بااینوجود، در برخی موارد تشخیص و متمایز ساختن شانه منجمد و مشکلات دیگر شانه، از جمله در شانه یا پارگی روتاتورکاف کار دشواری است. اگر پزشک شما از تشخیص خود مطمئن نباشد، ممکن است شما را به یک متخصص ارتوپدی یا متخصص طب فیزیکی ارجاع دهد.
- تست تزریق به شانه: یک تست تزریق میتواند به این تشخیص کمک کند که آیا مشکل بیمار، شانهی منجمد است یا مشکل دیگری دارد. در این تست، یک ماده بیحسی به شانهی بیمار تزریق میشود. در افراد مبتلا به یخ زدگی شانه، یک تست تزریق باعث بهبودی در حرکت نمیشود، درحالیکه در افراد مبتلابه بیماریها و مشکلات دیگر شانه، این تست سبب بهبودی در حرکت شانه میشود.
- عکسبرداری: افرادی که مشکوک به یخ زدگی شانه هستند، به ندرت به انجام عکس برداریهایی مانند رادیولوژی، ام آر آی یا سونوگرافی نیاز خواهد داشت. با این وجود، گاهی اوقات پزشکان برای اطمینان از اینکه مشکلات دیگری در شانه منجر به بروز این علائم نشدهاند، انجام این آزمایشها را توصیه میکنند.
شانه منجمد چگونه درمان میشود؟
میتوانید خشکی مفصل شانه را به حال خود رها کنید و به فکر درمان آن نباشید، اما درد و خشکی ناشی از آن میتواند تا بیش از سه سال ادامه پیدا کند. انجام ترکیبی از درمانهای زیر میتواند به تسریع روند درمان و بهبودی شما کمک کند:
قرار دادن یک کیسهی یخ روی شانهتان برای چند بار در روز و هر بار به مدت 15 دقیقه، میتواند به کاهش درد کمک کند. اگر با یک مربی یا درمانگر فیزیوتراپی کار میکنید، تمریناتی را به شما میدهد که میتوانید در خانه انجام دهید. فیزیوتراپیست یا درمانگر فیزیوتراپی دستورالعملهایی را دربارهی نوع و نحوهی تمریناتی که باید انجام دهید، تعداد دفعات انجام آنها و اینکه چه زمانی باشد بیشتر کار کنید، در اختیارتان قرار خواهد داد. اکثر افراد مبتلا به فروزن شولدر میتوانند بدون عمل جراحی، از این وضعیت بهبود یابند.
برای درمان درد و کاهش التهاب مفصلی، پزشک ممکن است داروی ضدالتهابی را مانند آسپرین، ایبوپروفن یا ناپروکسن سدیم را برای شما تجویز کند. همچنین تزریق یک داروی آستروئیدی در مفصل شانه ممکن است به شما کمک کند.
فیزیوتراپی، معمولترین و پرکاربردترین درمان برای شانه یخ زده است. هدف از این درمان، کشش مفصل شانه و بازیابی دامنهی حرکتی محدود شده میباشد. این درمان ر میتوان در هرجایی انجام داد و میتوان آن را از یکی دو هفته تا نه هفته تا وقتیکه بهبودی مشاهده شود، ادامه داد. یک برنامهی ورزشی در خانه که شامل ورزشهای ملایممی برای دامنهی حرکتی میباشد نیز حائز اهمیت است. اگر بعد از شش ماه از انجام ورزشهای جدی و روزانه، پیشرفتی در بهبودی حاصل نشود، با پزشک خود دربارهی روشهای درمانی دیگر صحبت کنید.
هیدرودیلیشن (Hydrodilatation) یا عمل اتساع مایع، یک درمان غیرجراحی به روش رادیولوژی است که برای کنترل علائم شانهی منجمد بکار برده میشود. اگرچه موقعیتهای درمانی در بین بیماران مختلف است، اما در بیشتر موارد مقدار زیادی از محلول (معمولاً حدود 30 میلیلیتر) حاوی استروئید، داروی بیحسی موضعی و مادهی کنتراست، با راهنمایی تصویری، به تدریج و کمکم در مفصل گلنوهومال (مفصل شانه) تزریق می شود. مزایای گزارش شده از این روش به خاطر انبساط آبی در کپسول شانه حاصل میآیند و هدف اصلی و اولیهی این درمان، رسیدن به پارگی کپسولی میباشد. اگرچه، شواهد اندکی برای اثبات این موضوع وجود دارد که آیا برای موفقیت در آنجا این درمان، پارگی کپسولی باید حاصل شود یا آیا این انبساط کپسولی است که بیشتر از همه اهمیت دارد. اکثر مطالعات صورت گرفته، حاصل شدن پارگی کپسولی را در زمرهی اهداف خود قرار دادهاند اما بررسی دربارهی انجام ندادهاند.
اگر درمان فیزیوتراپی کمکی به بهبودی این وضعیت نکرد، میتوان از روش جراحی برای رفع این مشکل استفاده کرد. در رابطهی با عملهای جراحی، گزینههای درمانی برای شما شامل منوپولاسیون (درمان دستی) شانه و برگرداندن کامل دامنهی حرکتی آن تحت بیحسی موضعی میباشد که میتواند به جداسازی و رفع هرگونه چسبندگی کمک کند. گزینهی درمانی دیگر، جراحی به روش آرتروسکوپی است. در این نوع جراحی، یک برش کوچک در شانهتان ایجاد میشود و از یک دوربین بنام “آرتروسکوپ” برای برداشتن بافت جراحت دیده (اسکار) یا آزاد کرد آن استفاده میشود. با انجام این عمل، شانه میتواند حرکات از دست رفتهی خود را بازیابد. اگر شانهی منجمد شما به خاطر یک صدمه میباشد، معمولاً انجام عمل جراحی در چند هفتهی اول بعد از آسیبدیدگی، موفقیت بیشتری را در پی خواهد داشت.عمل جراحی معمولاً بهصورت سرپایی انجام میگیرد. بخیهها معمولاً بعد از 10 روز کشیده میشوند. معمولاً بعد از عمل جراحی، به درمانهای فیزیکی و فیزیوتراپی نیاز است. بسیاری از بیماران، در طی سه ماه, دامنهی حرکتیشان را بازخواهند یافت. هر عمل جراحی با خطراتی همراه میباشند، پس بهتر است قبل از تصمیمگیری برای هرگونه عمل جراحی با متخصص خود صحبت کنید. برخی افراد بعد از عمل جراحی، همچنان احساس درد و خشکی در شانهشان دارند یا نمیتوانند درد ناشی از کارهای فیزیوتراپی را تحمل کنند.
چه انتظاراتی را میتوان از این بیماری در درازمدت داشت؟
اکثر بیماران مبتلابه فروزن شولدر، بدون درمان بعد از دو سال بهبود خواهند یافت. درمانهای فیزیوتراپی و مصرف برخی داروها، میتواند به تسریع روند بهبودی از این عارضه کمک کنند و باید ورزش درمانی را تا چند ماه بعد از بهبودی ادامه داد تا این مشکل دوباره بازنگردد.
چگونه میتوان از یخزدگی شانه جلوگیری کرد؟
درمان بهموقع و زودهنگام شانه منجمد، از بدتر شدن این مشکل جلوگیری خواهد کرد. اگر دیابت دارید، کنترل مناسب این بیماری میتواند خطر بروز یخ زدگی شانه را در شما کاهش دهد.
“کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است”
گفتاردرمانی درمان تاخیر در گفتار ناشی از اختلالات زبانی و شنوایی