10 مورد از رایج ترین مصدومیت و آسیب های ورزشی
خواه یک ورزشکار حرفه ای باشید یا تنها آخر هفته ها را برای ورزش کردن انتخاب کنید، همیشه احتمال مصدومیت و آسیب های ورزشی برای شما وجود دارد.
متاسفانه وقتی آسیب ها پیش می آیند پی بردن به اینکه دقیقا چه اتفاقی برایمان افتاده و چطور باید آن را درمان کنیم کار بسیار دشواری است.
فیزیوتراپیست های ما در کلینیک فیزیوتراپی یادمان، آسیب های ورزشی را از نادر ترین تا رایج ترین دسته بندی می کند، به همراه دلایل رخ دادن آنها، روش درمان و استراتژی های برای توانبخشی و بهبود این آسیب ها.
آسیب های رایج ورزشی
10. کشیدگی عضله ران
عضله های ران در بخش بالا سمت راست ران پا قرار دارند.
کار اصلی این عضله بلند کردن زانوی شما به طرف بدنتان است، همچنین کمک به حرکت دادن یک پا به سمت و یا به دور از پای دیگری از کاربردهای این عضلات هستند.
عضلان ران پا در افرادی که زمان زیادی را در محل کار خود صرف نشستن می کنند یا آن دسته افرادی که شیوه نشستن نامناسبی دارند می توانند بسیار ضعیف باشند.
آسیب های ورزشی برای این دسته از افراد می تواند به دلیل دویدن های سرعتی، دویدن سراشیبی و انجام دادن فعالیت هایی که ناگهانی باشند و چرخش های سریع داشته باشند رخ بدهد.
متخصص فیزیوتراپی ما می گوید: “نشانه های رایج برای آسیب از کشش عضله ران شامل احساس درد بهنگام بلند کردن پا، برای مثال بالا رفتن از پله ها یا سوار شدن و پیاده شدن از اتومبیل، از جمله حس درد در زمان انجام تحرکات ناگهانی و سنگین هستند.
همچنین کسی که دچار این مصدومیت شده است در بخش بالایی ران و کشاله ران خود شاهد وجود کبودی خواهد بود.”
بهترین روش برای درمان این نوع مصدومیت در 48 تا 72 ساعت آغازین، استراحت کردن و استفاده از کمپرس یخ است.
پس از سه روز نخستین از روند ریکاوری کردن، ورزشکار آسیب دیده می تواند از روش گرما دادن و انجام دادن حرکات آهسته و نرمش های آرام این روند را ادامه دهد.
اگر پس از دو هفته درد، نشانه ها و محدودیت حرکتی آسیب های ورزشی از بین نرفت، برای کنترل تورم و درد، فرد مصدوم باید به یک فیزیوتراپیست مراجعه کند و با گرفتن یک سری تمرینات مخصوص عضله ران، قدرت عضله ها و محدودیت های حرکتی خود را درمان کند.
9. کشیدگی یا پارگی رباط صلیبی قدامی
ACL ، رباط صلیبی قدامی ، یکی از مهمترین رباط های تثبیت کننده زانو است.
یکی از رایج ترین دلیل های بروز این نوع مصدومیت برای ورزشکاران کاهش دادن سرعت، چرخش ناگهانی و تغییر مسیر است.
معمولا در زمان بروز این مصدومیت، رباط های داخلی زانو پاره می شوند. که آن را به یک مصدومیت وخیم تبدیل می کند.
شکایت از بی ثباتی وعدم تعادل به هنگام راه رفتن یا چرخیدن، و همچنین افزایش تورم در زانو از علائم متداول پارگی ACL است.
یک کشیدگی یا پارگی جزئی ACL بر اثر آسیب های ورزشی بدون انجام جراحی با استفاده از استراحت و کمپرس یخ قابل درمان است. زیرا بافت زخم به بهبود رباط کمک می کند و عملکرد زانو متعادل می شود.
یک پارگی رباط شدید تنها با اعمال جراحی و چند ماه ریکاوری به همراه جلسات سنگین فیزیوتراپی قابل درمان است. تا ورزشکار بتواند دوباره به حالت اولیه خود بازگردد.
بیشتر بخوانید: جراحی رباط زانو : صلیبی قدامی (ACL)
8. ضربه مغزی
ضربه مغزی را میتوان با عنوان آسیب مغزی نیز تعریف کرد. این اتفاق بنا به وارد شدن ضربه به سر که سبب لرزیدن یا تکان خوردن مغز شود اتفاق می افتد.
ضربه های مغزی آسیب هایی هستند که به هیچ وجه نباید کم اهمیت شمرده شوند.
یک ورزشکار که دچار چنین آسیبی می شود باید به سرعت به یک مربی ورزشی حرفه ای یا یک فیزیوتراپیست که در زمینه آسیب های مغزی آموزش های لازم را دیده باشد مراجعه کند.
نشانه ها و علائم ضربه مغزی شامل:
- سردرد
- پریشانی (گیجی)
- سرگیجه
- حالت تهوع یا استفراغ
- لکنت زبان
- حساسیت به نور
- تأخیر در پاسخ به سوالات
فیزیوتراپیست کلینیک فیزیوتراپی یادمان می گوید:
“ورزشکارانی که دچار این مصدومیت می شوند تحت هیچ شرایطی قبل از تاییدیه رفتن از یک پزشک مجرب در زیمنه آسیب های مغزی نباید به انجام فعالیت های ورزشی خود بازگردند.”
راه های درمانی رایج برای آسیب های مغزی:
استراحت. کاهش دادن فعالیت هایی که لازمه آن ها فشار فیزیکی و مغزی سنگین است. و به آرامی افزایش دادن فعالیت های فیزیکی ، تا زمانی که علائم برطف شده و دیگر بازنگردند.
بیشتر بخوانید : تست نوار مغز یا EEG چیست و چه کاربردی دارد؟
7. کشیدگی کشاله ران
عضلات کشاله ران از بخش داخلی و بالای ران تا پایین ترین بخش ران که بالای زانو قرار دارد وجود دارند.
عضلات ران، پاها را به یکدیگر نزدیک می کنند. و اغلب بنا به عدم وجود انعطاف پذیری و حرکات کنار هم اتفاق می افتند.
ورزشکار آسیب دیده ممکن است در انجام فعالیت ها و حرکات افقی متوجه دشواری هایی شود. مثلا پس از آسیب های ورزشی برای سوار شدن یا پیاده شدن از ماشین، همچنین شامل وجود کبودی هایی در بخش داخلی ران می شود.
روش های درمانی کشیدگی کشاله ران عبارتنداز:
استراحت کردن، کمپرس یخ به مدت 15 تا 20 دقیقه طی 72 ساعت آغازین بروز این مصدومیت که باید اعمال شوند.
بعد از سه روز ابتدایی، ورزشکار می تواند از روش گرما دادن به مدت 15 تا 20 دقیقه استفاده کند. و در پی ان حرکات کششی به شکل آهسته و مناسب با پای خود انجام دهد. برای مثال با دراز کشیدن به روی زمین و باز و بسته کردن پاها به دو طرف. (همان حرکتی که برای ساختن شکل پروانه بر روی برف انجام می شود).
6. تورم ساق پا
ورزشکارانی که دچار این مصدومیت و آسیب می شوند از احساس درد در ناحیه درشت نی یا بخش انتهایی استخوان پای خود شکایت می کنند.
برآمدگی یا تورم ساق پا یکی از آسیب های ورزشی است که در ورزشکارانی رخ می دهد که فعالیت های ورزشی آن ها شامل مقدار زیادی دویدن، مانند فوتبالیست ها و دونده ها، می شود.
ورزشکاران معمولا در آغاز فصل ورزشی خود دچار این مصدومیت می شوند. دلیل آن افزایش فعالیت های ورزشی و پیمودن مسافت های زیاد است.
بهترین روش برای درمان مصدومیت تورم ساق پا شامل کمپرس یخ، استراحت و افزایش تدریجی تحرکات فیزیکی می شود.
خریدن کفش هایی که در قسمت قوس پا دارای پشتیبانی بهتری هستند نیز می تواند در درمان درد و این برآمدگی کمک شایانی کند.
5. گرفتگی سیاتیک
درد سیاتیک درد پشت است که تا بخش پایینی پشت و پاها و حتی تا پنجه پا نیز می رود. این درد شدی می تواند با بی حسی، احساس سوزش در بخش های پایینی پا همراه باشد.
گرفتگی سیاتیک یکی از آسیب های ورزشی است که در آن دسته از ورزشکارانی دیده می شود که بدن آن ها در موقعیت افقی زیادی قرار دارد. مانند موقعیت بدن دوچرخه سواران، یا آن دسته از ورزشکارانی که در ورزش خود چرخش های بدنی زیادی، مانند گلفبازان، را تجربه میکنند.
درد پشت و درد تابشی ممکن است به واسطه بیرون زدگی یک دیسک و پیچیدگی یک عصب به وجود بیاید.
گاهی با استراحت، انجام حرکات کششی، همسترینگ و دراز کشیدن به روی شکم می تواند در کاهش میزان این درد کمک کند.
اگر درد، بی حسی و درد تابشی بیشتر از دو هفته ثابت بماند، ورزشکار آسیب دیده باید با مراجعه به یک پزشک یا فیزیوتراپیست این درد ها و علائم را کاهش دهد.
بیشتر بخوانید : درد و گرفتگی عصب سیاتیک کمر و پا ناشی از چاقی با تزریق استروئیدها
4. کشیدگی از ناحیه همسترینگ
عضله همسترینگ در بخش پشتی ران پا قرار دارد.
متاسفانه ماهیچه همسترینگ می توانند گرفته شوند و بسیار مستعد به کشیدگی هستند.
فقدان تمرینات کششی یا انجام تمرینات کششی به صورت نادرست می تواند دلیل بروز این مصدومیت شود.
اغلب یک ورزشکار که دچار مصدومیت همسترینگ شده است در ناحیه پشت ران و یا زانو شاهد کبودی هایی خواهد بود.
استراحت کردن و اعمال کمپرس یخ می تواند تکنیک های مناسبی برای درمان این آسیب دیدگی باشند. و در پی آن ها باید حرکات کششی به صورت آهسته انجام شوند.
اگر درد بیشتر از دو هفته ماندگاری داشت، این ورزشکار می تواند از فیزیوتراپی استفاده کند. تا از سونوگرافی یا روش های دیگر برای بهبودی عضله کشیده استفاده کند.
3. مصدومیت آرنج تنیس باز یا گلفباز
این مصدومیت زمانی رخ می دهد که ورزشکار به میزان زیادی فعالیت چنگ زدن، محکم گرفتن وسیله ای (مثل راکت تنیس یا چوب گلف) انجام دهند.
این آسیب ورزشی را می توان به علت استفاده بیش از حد دانست. که به آن اپی کندیلیت (مصدومیت آرنج تنیس باز) خارجی یا داخلی نیز گفته می شود.
انجام حرکت خاصی به صورت پر تکرار ممکن است باعث ایجاد التهاب در تاندن های ساعد شود. و هرگونه حرکت در آرنج را با درد شدیدی همراه کند.
ورزشکاران اغلب از فقدان قدرت در بستن دست ها و گرفتن اشیاء شکایت می کنند.
روش های درمانی برای مصدومیت آرنج تنیس باز یا آرنج گلفباز، استفاده از کمپرس یخ و استراحت کردن است.
پزشکان در چنین مواردی معمولا داروهای ضد التهاب تجویز می کنند. یا گاهی بستن دست را برای فرد آسیب دیده تجویز می کنند.
با استفاده از تکنیک های کششی می توان روند توانبخشی را پیگیری کرد. و همچنین با استفاده از کمک یک فیزیوتراپیست یا مرربی ورزشی حرفه ای نیز می توان کاری کرد تا ورزشکار زودتر سلامتی خود را به دست آورد. و به ورزش حرفه ای خود ادامه دهد.
2. مصدومیت شانه (کتف) – آسیب های ورزشی
آسیب های شانه شامل تعداد زیادی از صدمات می شوند که از آن ها می توان به در رفتگی، کشیدگی و پارگی عضلات و از بین رفتن تاندون اشاره کرد.
فیزیوتراپیست می گوید:
“مفصل شانه ضعیف ترین مفصلی است که در بدن وجود دارد. و در انجام فعالیت های ورزشی بیشتر از هر بخش دیگری از بدن در معرض آسیب دیدگی قرار دارد.
بسیاری از مصدومیت هایی که برای شانه های ورزشکاران پیش می آید یا برآمده از عدم انعطاف پذیری، قدرت و یا تعادل هستند.”
روند درمانی آسیب دیدگی های شانه را می توان با استفاده از کمپرس یخ و استراحت برای آرام شدن درد و از بین رفتن تورم شروع کرد.
هر نوع دردی که بیشتر از دو هفته ماندگاری داشت باید توسط یک فیزیوتراپیست ماهر ارزیابی شود.
بیشتر بخوانید : فیزیوتراپی شانه یخ زده
1. سندروم پاتلوفمورال – آسیب های ورزشی
شمار زیادی از مصدومیت های ورزشی شامل پایین تنه، مخصوصاً مصدومیت زانو می شود. یکی از رایج ترین مصدومیت های زانو سندروم پاتلوفمورال نام دارد.
این مصدومیت می تواند با سر خوردن و افتادن روی زانو، تورم مفصل زانو و عدم تعادل زانو رخ بدهد.
سر زانو، یا همان کاسه زانو باید در شیار انتهایی استخوان ران حرکت کند.
گاهی اوقات ، افتادن روی زانو می تواند باعث تورم شود. و منجر به عدم تعادل عضلات دو عضله اصلی شود. که به ردیابی مناسب کشکک زانو در شیار کمک می کند.
این عدم تعادل در عضلات می تواند باعث تورم بیشتر و ایجاد مشکلات بدتر در وضعیت ردیابی کشکک زانو شود.
استراحت کردن و استفاده از کمپرس یخ می تواند درد این مصدومیت و تورم آن را کاهش دهد.
اگر درد زانو و اختلال در کارایی زانو بیشتر از دو هفته طول بکشد، باید با مراجعه کردن به یک فیزیوتراپیست به روند درمان و تمرینات ورزشی کمک کرد.
اگر با آسیب های ورزشی مواجه شده اید و یا در هنگام ورزش عضلات و یا مفاصل شما درد شدید را به وجود می آورند حتما با یک متخصص ارتوپدی و یا متخصص فیزیوتراپی مشورت کنید.
ما در کلینیک یادمان علاوه بهره گیری از متخصصین ارتوپدی، تیم فیزیوتراپی متخصص و قوی را داریم که می تواند در شناسایی و درمان آسیب های ورزشی و دردهای عضلانی به شما کمک کنند.
کلینیک یادمان در شهرک غرب و محدوده سعادت آباد واقع شده است. برای دریافت نوبت با شماره های 02188088541 – 02188074196 تماس بگیرید.