این عادلانه است که تصور کنیم، بسیاری از مردم شناخت کمی از اینکه فیزیوتراپی تنفسی چیست دارند و علاوه بر این، واقعا چه چیزی مستلزم آن است.

مگر اینکه این کار را شخصا تجربه کرده باشند یا متناوبا شخصی که این کار را کرده بشناسند.

برای کسانی که با فیزیوتراپی تنفسی نا آشنا هستند، اجازه دهید قبل از اینکه جلوتر برویم با  نام خودش شروع کنیم. این اصطلاح به ارزیابی و معالجه بعدی افرادی که از اختلالات تشخیصی پزشکی دستگاه تنفسی رنج می برند، اطلاق می شود.

این موارد شامل، برونشیت مزمن، آمفیزم و فیبروز کیستیک است که این نام ها فقط برخی از شرایط خوب اعلام شده است که بر میلیون ها نفر تاثیر می گذارد هستند.

علاوه بر این، فیزیوتراپی تنفسی شامل طیف گسترده ای از شرایط سلامتی نیز است که بر سیستم تنفسی انسان تاثیر می گذارد، به عنوان مثال جراحی عمومی و انواع بیماری های شدید که منجر به تقاضای مراقبت های ویژه می شود.

اکثر رویکردها شامل استفاده از تکنیک های مختلف پاکسازی سینه، همراه با ورزش های اختصاصی روزمره و آموزش مراقبین در مورد جنبه های روبرو شدن و استراحت می باشد.

 به گونه ای که آن ها را قادر می سازد حداکثر توانایی عملکردی و دامنه حرکت طبیعی را به افراد مبتلا  ارائه دهند، چه از نظر درمان و چه از نظر پیشرفت.

فیزیوتراپی تنفسی

چه کسی به فیزیوتراپی تنفسی نیاز دارد؟

مبتلایانی در شرایط مختلف سلامتی هر دو ماهیت گذرا و پیش آگاهی مداوم بیشتر_وجود دارند که به طور عادت از این شکل تخصصی و هدفمند تر فیزیوتراپی بهره مند می شوند.

در نهایت این روش به منظور کمک به بیمارانی که مشکل / اختلال تنفسی را تجربه کرده و تحمل می کنند به عمل آمده است.

به عنوان ابزاری برای نشان دادن به افرادی که به رویکرد هایی که توسط فیزیوتراپیست های تنفسی مورد حمایت قرار می گیرد، نیاز دارند. لطفا نمونه های زیر را رعایت کنید.

کسانی که از اثرات رنج می برند:

  • فیبروز کیستیک
  • ذات الریه
  • COPD (بیماری مزمن ریوی)
  • برونشیت
  • آسم
  • استنشاق جسم خارجی
  • بیماری ریوی

فیزیوتراپیست تنفسی چه کاری انجام می دهد؟

وظیفه فیزیوتراپیست تنفسی نقش بسیار گسترده و متنوعی است، زیرا شامل نقش فعال ( و مهم ) در کلیه مراحل برنامه درمانی بیمار از جمله ارائه مشاوره، آموزش و پشتیبانی و همچنین عناصر جسمی شما که احتمالا از همان ابتدا انتظار داشته باشید می شود.

به عنوان مثال، با تمرکز بر روی موارد اختلالات تنفسی، فیزیوتراپیست می تواند در از بین بردن ( یا تحرک )  مایعات/ ترشحات در دستگاه تنفسی کمک کند.

با این وجود، این مسئولیت فقط بخش کوچکی از علائم جسمی ممکن را نشان می دهد که یک فیزیوتراپیست در طول روابط کاری خود با فردی که از یک اختلال تنفسی یا بیماری رنج می برد، به آن می پردازد.

در جاهای دیگر وظیفه دارند که قدرت بدنی، انعطاف پذیری و دامنه حرکت بیمار را در مراقبت از خود بهبود بخشند و همچنین به بهبود استقامت و سلامت قلب و عروق آن ها کمک کنند.

علاوه بر این، فیزیوتراپیست های تنفسی به بیمار فیزیوتراپی تنفسی در راه کارهایی برای انجام کارهای روزانه، تحریک راهبرد های مقابله و مدیریت درد کمک می کنند. در عین حال، میزان بروز و شدت تنفس را نیز کاهش می دهد (حسن نیت از ارائه آن بهبود ظرفیت ریه/ کارآیی تنفس).

در ضمن آن ها در مشاوره و آموزش بیماران در مورد عادات، روش های سالم و تمرین کمک می کنند و برای راحتی بیمار از تهویه مکانیکی (تهویه مکانیکی غیر تهاجمی یا تنفس به طور مستقل) این کار فیزیوتراپیست تنفسی است که بتواند در این فرایند نیز کمک کند.

به طور معمول اولین ملاقات با فیزیوتراپیست تنفسی با معاینه (یا ارزیابی فردی) شروع می شود.

در این مرحله اولیه است، که آن ها می نشینند و سعی می کنند بر اساس آن ارزیابی/ تشخیص، یک برنامه درمانی فیزیوتراپی را برای بیمار تدوین کنند، ضمن اینکه به پیش آگاهی از مریضی طولانی مدت آن ها نیز توجه داشته باشند.

بعنوان بخشی از این ارزیابی اصلی، یک فیزیوتراپیست تنفسی در نهایت به آن ها طبقه بندی می دهد، که از توانایی های بدنی آن ها برخوردار است، به عملکرد های حرکتی کلیدی پرداخته و وسیله ای را برای مشارکت در زندگی روزمره در نظر می گیرد.

فیزیوتراپی تنفسی در تمام مراحل بیماری یا در برنامه درمانی بیماری که مستقیما با مشکلات تنفسی درگیر است، جایگاهی دارد. شروع از تشخیص اولیه و ادامه در هر دو مرحله مزمن و حاد.

اگر پیش آگاهی از مریضی ضعیف باشد فیزیوتراپی تنفسی حداقل می تواند در مراحل پایانی بیماری برای بیماران مفید باشد.

چه تمرین هایی برای افرادی که از اختلالات تنفسی رنج می برند توصیه می شود؟

اگرچه، تمرین های بی شماری وجود دارد، در زیر چندین تکنیک تنفس اصلی (بررسی و آزمایش شده جهانی) وجود دارد که با کاهش علائم سنتی تر شرایط تنفسی ارتباط نزدیکی دارند.

شروع بسیاری از آن ها درک نفس کشیدن را برای بیماران دشوارتر می کند که به نوبه خود می تواند به اضطراب منجر شود تا مسائل را به طور بالقوه پیچیده تر کند.

دو روش تنفس وجود دارد که به بیماران کمک می کند تا هوای مورد نیاز خود را بدون اینکه برای تنفس زحمتی بکشند به دست آورند. یعنی تکنیک تنفس لب غنچه ای و تنفس دیافراگماتیک (که به آن شکمی یا بطنی نیز گفته می شود).

در زیر اقدامات لازم برای انجام هر دو تمرین فیزیوتراپی تنفسی را در یک راهنمای آموزشی کوتاه می آوریم:

تنفس لب غنچه ای

مزایای آن عبارتند از:

نفس کشیدن را آهسته می کند، مجاری هوایی را طولانی تر نگه می دارد (بنابراین ریه ها می توانند از شر هوای مانده بلااستفاده/ به دام افتاده، رهایی یابند)، کار تنفس را کاهش می دهد، میزان زمانی را که فرد می تواند ورزش کند (یا فعالیت انجام دهد) افزایش می دهد و باعث بهبود تعویض اکسیژن و دی اکسید کربن می شود.

برای انجام تنفس لب غنچه ای:

  •  تو کشیدن_ از طریق بینی (مانند بو کشیدن) حدودا 2 ثانیه
  • جمع کردن_ لب ها (مانند زمانی که میخواهید شمع های روی کیک را فوت کنید)
  • بیرون دادن_ بسیار آهسته (از طریق لب های غنچه شده،2-3 برابر طولانی تراز استشمام کردن
  • تکرار

تنفس دیافراگمی (شکمی/بطنی) چیست؟

با تشخیص دیافراگم به عنوان عضله اصلی تنفس، وقتی شرایط سلامتی تهویه تنفس را به خطر می اندازد، انتقال به اعضای بدن را اغلب به شدت محدود می کند.

در عوض، عضلات مستقر در گردن، شانه ها و پشت  به صورت پیش فرض دست به کار می شوند، اما هیچ یک از این عضلات برای گردش هوا در بدن به همان روش طبیعی دیافراگم عمل نمی کنند.

به همین دلیل برای افرادی که از شرایط تنفسی رنج می برند مهم است که با استفاده از فیزیوتراپی تنفسی دیافراگم خود را برای جبران انتقالات مجددا آموزش دهند.

کارشناسان اولین کسانی هستند که اعتراف می کنند که تنفس دیافراگمی به راحتی تنفس لب غنچه ای نیست، در حالی که این روش برای زمانیکه بیمار در حال استراحت است و تکیه داده (یا دراز کشیده است) بهتر است استفاده شود.

برای انجام تنفس دیافراگمی (شکمی/ بطنی)

  • شانه های خود را شل کنید.
  • یک دست را روی سینه و دیگری را رو شکم قرار دهید.
  • تقریبا 2 ثانیه از طریق بینی نفس بکشید.
  • هنگام تنفس باید شکم به سمت بیرون و جلوتر از سینه حرکت کند.
  • به آرامی روی شکم را فشار دهید و بازدم را از طریق لب های غنچه شده انجام دهید، زیرا این کار به دیافراگم فشار می آورد تا به آزاد شدن هوا از بدن کمک کند.
  • تکرار.

در مورد سایر تمریناتی که برای بهبود تنفس طراحی شده اند، چطور؟

اگر به یادگیری تکنیک های بیشتر علاقه من هستید، در زیر چند نمونه از موارد احتیاطی وجود دارد که به کسانی که از شرایط تنفسی رنج می برند به خوبی کمک می کند.

اگرچه ما باید دقت داشته باشیم، این موارد صرفا برای اهداف مرجع عمومی ذکر شده اند و لزوما نباید قبل از مشورت با پزشک عمومی/ متخصص بهداشت و یا در واقع فیزیوتراپی تنفسی مورد استفاده قرار گیرند.

تمرین های اضافی تنفسی در سطح ورودی می تواند شامل موارد زیر باشد:

دمیدن (ها کردن)

این یک بازدم اجباری هوا از طریق دهان باز است که به حرکت ترشحات به سمت بالا کمک می کند. به عنوان مثال، ایجاد بخار روی پنجره. به طور معمول 2 بار توصیه می شود.

  • نفس متوسط بکشید و تکرار کنید و نفس را با فشار بیرون دهید.
  • نفس عمیقی بکشید و بازدم را کوتاه تر و واضح تر انجام دهید.

شما باید از مرحله اول با ها کردن شروع کنید و همانطور که ترشحات به سمت بالا حرکت می کنند، سپس مرحله دوم را امتحان کنید.

همیشه به یاد داشته باشید که پس از هر 1 یا 2 ها، یک وهله کوتاه مدت ضروری برای حفظ آرامش و کنترل تنفس آرام داشته باشید، بین 15 تا 30 ثانیه باید کافی باشد.

این کار باعث جلوگیری از احساس سفتی در راه های هوایی و قفسه سینه می شود و به شما این امکان را می دهد تا آرامش خود را حفظ کرده و نفس خود را بازیابید. به یاد داشته باشید، کنترل تنفس آرام نیز پس از یک دوره سرفه کردن مفید است.

تنفس عمیق

این تمرین به شما کمک می کند تا از قسمت های پایین ریه های خود استفاده بهتری داشته باشید.

این مراحل را دنبال کنید:

  • سر، گردن و شانه را شل کنید و دست خود را مانند تمرین قبلی رو شکم قرار دهید.
  • بازدم آرام.
  • نفس عمیق بکشید، شانه ها را شل نگه دارید و دنده ها را در زیر دست ها که بالا میرود احساس کنید.
  • قبل از بازدم به آرامی از طریق دهان، یک ثانیه نفس عمیق را حفظ کنید.
  • قبل از استراحت این تمرین را 3 تا 4 بار تکرار کنید.

به طور خلاصه و همانطور که قبلا نیز اشاره کردیم، فیزیوتراپی تنفسی اغلب می تواند شامل تمرینات و دستکاری بدنی برای کمک به پاک کردن مایعات (یا ترشحات) موجود در قفسه سینه (یا ریه ها) و همچنین تمرین های تنفسی هدفمند باشد.

با این حال، فیزیوتراپی محدود به این موضوع در بیماران مبتلا به اختلالات تنفسی نمی شود، زیرا برنامه های فیزیوتراپی تنفسی به طور فزاینده شامل آموزش هایی برای بهبود استقامت و ظرفیت هوازی است.

همه این موارد در درمان اختلالات تنفسی ضروری است.

بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی در منزل

برای دریافت مشاوره و آشنایی بیشتر با فیزیوتراپی تنفسی با کلینیک یادمان و متخصصین فیزیوتراپی ما تماس بگیرید

شماره های کلینیک فیزیوتراپی یادمان :  02188088541 – 02188074196

کلینیک فیزیوتراپی سعادت آباد