علت سکته مغزی سالمندان: توانبخشی سکته مغزی در افراد پیر و مسن
علت سکته مغزی سالمندان: توانبخشی سکته مغزی در افراد پیر و مسن
علاوه بر مراقبتهای عمومی و پشتیبانی از عزیزانمان، توجه به این نکته ضروری است که خطر سکته مغزی با افزایش سن افزایش مییابد و احتمال آن در هر دهه بعد از 55 سالگی دو برابر میشود. به همین دلیل سکته مغزی در سالمندان رایج تر است.
با افزایش خطر سکته مغزی برای افراد بالای 60 سال، آگاهی جامعه از سلامت قلبی و عروقی و سکته مغزی باید بیشتر شود. این آگاهی با یک کار پست زمینهای برای درک و پیشگیری و هم برای مراقبت از مبتلایان به سکته مغزی امکان پذیر است تا ابتکار عمل برای مدیریت و مراقبت از این افراد به شیوهای عادلانه و برنامه ریزی صحیح انجام شود.
ماههای بعد از سکته مغزی برای بهبودی بسیار مهم هستند . توانبخشی با رویکرد صحیح بسیار امکان پذیر است و اگرچه ممکن است شامل یک دوره طولانی باشد، اما یک مسیر مشخص رو به جلو دارد، به خصوص با پیشرفتهای پزشکی نوآورانه که درک بیشتری از این مرحله و پشتیبانی از مراحل بهبودی بعد از سکته مغزی دارند.
حمایت از سالمندان شما در این مدت، هر روز گامی به سوی بازگشت آنها به استقلال قبلی است. اگرچه ممکن است این زمان به طول انجامد، اما لحظههایی که خودکفایی مجدد بدست میآید- حتی با انجام کارهای کوچک، هم شما و هم وی را زنده میکند. باید بدانید که پیشرفت همیشه امکان پذیر است و با تحقیقات صحیح، امید و پشتیبانی از حمایتهای پزشکی به طور پیوسته این حرکت رو به جلو خواهد بود. متخصصین کلینیک توانبخشی یادمان متعهد به پشتیبانی از بیماران سکته مغزی و بهبودی آنان و خانوادههای آنها هستند.
سکته مغزی و پیری
با در نظر گرفتن تمام عواملی که در بروز خطر سکته مغزی نقش دارند، سن عنصری است که بیشتر از بقیه موارد از کنترل شخص خارج است. اگرچه سکته مغزی در هر مرحلهای از زندگی ممکن است اتفاق بیفتد، اما بسیاری از مطالعات نشان میدهند که سن بزرگترین عامل خطر است. اما این بدان معنا نیست که گزینههای پیشگیری محدودی وجود دارند. اولین قدم برای یافتن آنها درک نیاز به اقدامات پیشگیرانهتر با افزایش سن است.
بسیاری از آمارها به نکته خوبی اشاره میکنند. بروز سکته مغزی عمدتاً در افراد بالای 65 سال شیوع دارد و بین 75 تا 89 درصد سکتههای مغزی در این گروه سنی اتفاق میافتند. نیمی از سکتههای مغزی در افراد بالای 70 سال یا حدود 70 سال رخ میدهد، در حالی که در یک چهارم افراد بالای 85 ظاهر میشود.
همه این گروههای سنی از دانش آنچه که باید انجام دهند و چگونگی جلوگیری از این مسئله بهرهمند میشوند. نداشتن اطلاعات مشکلات را پیچیدهتر میکند و پیش آگهی بعد از سکته مغزی اولیه بدتر میشود و منجر به مرگ و میر بیش از 24 درصد در بیماران بالای 80 سال میشود. این گروه از بیماران اغلب مدت بیشتری در بیمارستان بستری میشوند و احتمالاً در دوران بهبودی خود نیز مدت بیشتری را در بخش مراقبتهای ویژه میگذرانند. .
افراد زیر 80 سال نیز بسیار مستعد ابتلا به عوارض پس از سکته مغزی هستند و باید همزمان با بالا رفتن سن از این خطرات آگاه باشند. در طرف دیگر، بیماران زیر 80 سال احتمالاً بعد از سکته مغزی زودتر مرخص میشوند، در حالی که کمتر از نیمی از بیماران بالای 80 سال اینگونه هستند. بنابراین به طور کلی، در هر دو سطح خطر و نیاز به مراقبتهای ویژه، با افزایش سن فرد این خطرات نیز افزایش مییابند.
نکات مهم درباره توانبخشی بعد از سکته مغزی سالمندان
شوک یک سکته مغزی به اندازه کافی دشوار است، اما مهم است که افرادی که دچار سکته مغزی شدهاند، از احتمال بروز یک مورد دوم آگاه باشند. خطر حمله بعدی در بیماران پس از سکته مغزی اول، به میزان قابل توجهی افزایش مییابد، اما آگاهی اولیه و حتی پیشگیری از آن ممکن است.
قرار دادن فرد نجات یافته از سکته مغزی در موقعیتی برای موفقیت و جلوگیری از سکته مغزی دوم
مداخله فوری، از نظر جسمی و روانی، هم فرد بیمار و هم اطرافیان وی را در مسیر درست بهبودی قرار میدهد. همچنین در برابر خطر سکته مغزی دوم از وی محافظت میکند. متأسفانه، سکته دوم بعد از بروز سکته اول حدود 40٪ شایعتر میشود. و تشخیص زود هنگام آن برای زنده ماندن فرد مهم است. FAST کلمه مخفف و ابزاری مفید برای شناسایی سریع علائم سکته است:
افتادگی صورت، ضعف بازو، مشکل در گفتار، زمان تماس با اورژانس.
علائم جسمی سکته مغزی نیز تغییرات قابل فهم زیادی دارد. بیماران سکته مغزی هنگام برخورد با حالتهای سردرگمی، افسردگی و PTSD که تجربه ترسناک سکته مغزی را تداعی میکند نیاز به حمایت دلسوزانه دارند. برای مثال، تاثیرات پسودوبولار از آسیب رسیدن به نواحی عاطفی ذهن ناشی میشود. و باعث ایجاد تغییرات ناگهانی بدون محرک مشخصی میشود. با درک فرسودگی جسمی و ذهنی مرتبط با فرآیند بهبودی، ساماندهی یک برنامه عملی برای حرکت رو به جلو و بهبودی آسانتر خواهد بود.
توصیه میشود که یک برنامه زمانبندی و توانبخشی را به همراه پزشک خود ایجاد کنید. تا با انگیزه بخشی مداوم بتوانید این مراحل را با هم طی کنید. با تشخیص سریع علائم بدنی، شانس بیشتری برای بهبودی مداوم وجود دارد. همچنین، برای پیشگیری از سکته مغزی بعدی، حتماً از توصیههای پزشک خود پیروی کنید. زیرا بیماران سکته مغزی حداقل تا پنج سال پس از اولین سکته خود در معرض خطر سکته دوم هستند.
توانبخشی پس از سکته مغزی سالمندان را در اسرع وقت شروع کنید
در مراحل اولیه بعد از سکته مغزی، زمان انعطاف پذیری کورتکس مغز فوق العاده مهم است. مغز به احتمال زیاد در این دوره اولیه، تغییرات و عادات جدید را حفظ میکند. امکان برقراری مجدد اتصالات از دست رفته در این مرحله ایجاد شده و تقویت میشود.
هر دو این موارد با کمک یک مراقب و به طور مستقل توسط بیمار انجام میشود. تمرکز روی قسمتهای مشکل دار و خاص بدن، مانند پا و دست، میتواند به جلوگیری یا درمان علائم شایعی مانند افتادگی پا و اسپاسم دست کمک کند. عملکرد توانبخشی در هر دوی این مناطق که متأثر از سکته مغزی هستند، به عنوان دورهای طلایی برای بازیابی عملکرد فیزیکی بدن عمل میکند.
طرز برخورد با سالمندانی که در تکلم و برقراری ارتباط مشکل پیدا میکنند
بین 25 تا 40 درصد از بیماران سکته مغزی به دلیل این عارضه دچار از دست رفتن موقت تکلم میشوند. این عارضه به عنوان آفازیا شناخته میشود. و به معنی از بین رفتن توانایی ابراز عقاید از طریق گفتار یا دریافت درست اطلاعات میباشد. هر دو حالت آفازیا در گیرایی و تکلم در هنگام سکته مغزی به دلیل تاثیر بر روی نیمکره چپ مغز اتفاق میافتد.
به عنوان یک یادآوری مهم و یادداشتی برای اطمینان، سالمندان شما حتی وقتی که مهارتهای ارتباطی آنها به طور موقت کاهش یافته است، سطح هوش خود را از دست ندادهاند. بلکه فقط مسیر زبان آنها مسدود شده است. برای سهولت در درک خواستههای آنها و راه حلی برای عدم توانایی آنها در بیان خواستهها و نیازهای خود، روشهای سادهای برای برقراری ارتباط از طریق عبارات ساده، تصاویر یا نمادها کشف کنید. پس از ایجاد سیستمی که بتواند این هدف را تامین کند، برای تقویت ارتباط مغز و بدن، کار با یک متخصص گفتار درمانی را شروع کنید.
کمک به درمان سالمندان مبتلا به PTSD پس از سکته مغزی
حوادث ناشی از سکته مغزی باعث میشود که بیش از یک چهارم افرادی که دچار سکته مغزی یا PTSD میشوند، عوارض آن را تجربه کنند. اختلال استرس پس از سکته مغزی، در بیشتر موارد مشاهده میشود. اما سکته مغزی نیز میتواند پاسخهای مشابهی را در ذهن ایجاد کند. اختلال در به خاطر آوردن جزئیات در حافظه فرد نیز شایع است. و منجر به طیف وسیعی از علائمی مانند کاهش هوشیاری، اضطراب، احساس گناه و افسردگی میشود.
سلامت روانی کلی سالمندان شما تا حد زیادی بر تمرکز و اعتماد به نفس آنها در دوران نقاهت تأثیر خواهد گذاشت. بنابراین ضروری است که تأکید خود را بر سلامتی ذهنی و پیشرفت جسمی خود بگذارند. صبور باشید و با کمک تیم پزشکی خود که ممکن است داروهای ضد افسردگی یا داروهای ضد اضطراب را تجویز کند و روان درمانی، این دوره چالش برانگیز را به خوبی پشت سر بگذارید. تغییراتی که شما و عزیزان سالمندتان در این مدت با آن روبرو خواهید شد میتواند ناگهانی و ترسناک باشد. بنابراین مهم است که بتوانید احساسات خود را به خوبی کنترل کنید.
کمک به سالمندان در برخورد با ناامیدی
توانبخشی شدید بلافاصله پس از سکته مغزی میتواند حتی برای افرادی که سلامتی خوبی دارند، ناامید کننده باشد. به خصوص با اثرات خستگی مضاعف ناشی از مصرف دارو، فرسودگی هیجانی در طی روند بهبودی متداول و قابل درک میشود. هنگامی که استراحت نتواند انرژی لازم برای ادامه روز را فراهم کند، بهتر است به دنبال مشاوره باشید.
تیم پزشکی شما ممکن است تغییر در دارو، پشتیبانی روانی یا رویکرد تنظیم شده برای توانبخشی را توصیه کند. در مراحل اولیه، با ایجاد یک روال مناسب همه چیز برای ایجاد تعادل و بازیابی دقیق ایجاد میشود.
به عزیزان خود کمک کنید که انگیزه خود را حفظ کنند
ماهیت تکراری جلسات توانبخشی پس از سکته مغزی میتواند منجر به خستگی و نا امیدی زودرس شود. اما به یاد داشته باشید که ذهن ابزاری قدرتمند است. با یادآوری احساسات و علائق شخصی در روال درمان، خستگی عاطفی را کنار بگذارید. موسیقی مورد علاقه شخص را در زمان جلسات توانبخشی وی پخش کنید. یا از عکسهای خانوادگی برای تمریناتی استفاده کنید که شامل نوشتن یا حرکت دادن اشیاء در اطراف یک میز است.
کارهای توانبخشی را با فعالیتهای قابل تشخیص روزانه، مانند مرتب کردن جواهرات مورد علاقه در جعبه، کمک به پختن یک وعده غذایی مورد علاقه یا انجام یک بازی پر کنید. این کار به عنوان یک یادآوری عمل میکند. و شما هر روز بیشتر به سمت استقلال و بازگشت به زندگی عادی خود حرکت میکنید.
پزشکان ممکن است با در نظر گرفتن سلامتی فعلی بیمار، شما را در همراه کردن این ایدهها با یک رژیم غذایی و ورزشی مناسب یاری کنند. پیدا کردن راههایی برای استفاده از هوای تازه و سپری کردن زمان در بیرون از منزل میتواند کمی مشکل باشد. اما برای افزایش انگیزه اثر شگفت آوری خواهد داشت. مداومت در ورزش مهم است. اما تنوع در مناظر و دیدن جاهای تازه و جدید نیز بسیار موثر است.
مواردی از نبایدها برای بیماران سکته مغزی
در طی فرایند توانبخشی جسمی، بیماران به استفاده از سمتی از بدن که دچار علایم و اختلال نشده است، وابسته میشوند. این طبیعی است. اما رفع این عادت در اوایل توانبخشی مهم است. عدم تعادل در استفاده از دو طرف بدن، از ادغام مجدد طرف آسیب دیده، ادامه انحطاط ماهیچهها و اتصالات عصبی جلوگیری میکند.
بعضی از درمانگران ممکن است تاکتیکی را تحت عنوان حرکت درمانی ناشی از محدودیت یا CIMT توصیه کنند. در این تکنیک، پزشکان با سالمند شما کار میکنند تا بتوانند مثلا استفاده از بازوی قویتر را مهار کرده و استفاده از طرف آسیب دیده را ترغیب کنند. این کار چالش برانگیز است. اما این رویکرد نوروپلاستی مغز را در مراحل اولیه توانبخشی کامل میکند.
مراقب دوره نقاهت پس از سکته مغزی باشید
بیماران بازگشته از سکته مغزی سالمندان اغلب توجه زیادی را از اطرافیان خود دریافت میکنند. بیشترین نتایج حاصل از توانبخشی در طی سه تا شش ماه اول پس از بهبودی حاصل میشود. این پیشرفت سریع باعث افزایش انگیزه در دوره ابتدایی پس از بیماری میشود. و مشارکت کامل در این مرحله سرعت بازیابی، مخصوصاً بازگشت حرکتی را تسریع میکند. با گذشت زمان و سپری شدن این مرحله طلایی، بیماران اغلب وارد مرحله افت میشوند. جایی که پیشرفت و بازیابی به طور قابل توجهی کند میشود.
در این مرحله این تغییرات زیاد نشان داده نمیشود. و به نظر میرسد که پیشرفت متوقف شده است. زیرا سرعت بازیابی کاهش یافته است. این حالت معمولی است. و آمادگی ذهنی برای درک این تغییر مهم است. داشتن یک روال ثابت در طول این دوره انتقال بسیار کمک خواهد کرد. انجام تمرینات روتین هنوز هم بسیار مهم هستند. حتی اگر نتایج آنچنان که در مراحل اولیه مشاهده میشد، مشخص و آشکار نباشد.