درمان در رفتگی کشکک زانو با فیزیوتراپی: ماساژ بافت نرم و کشش ران

در رفتگی کشکک زانو به جابجایی سر زانو از محل معمول اتصال آن در مفصل زانو اشاره میکند. بی ثباتی کشکک زانو اشاره دارد به در رفتگی سر زانو که کشکک معمولاً در آن قرار دارد. در رفتگی عود کنندهٔ کشکک زانو یک اصطلاح است که اغلب برای توصیف موقعیتی استفاده میشود که در طی آن کشکک زانوی یک ورزشکار در طی یک دوره زمانی چند بار از مکان اصلی خود جا به جا میشود. در رفتگی کشکک زانو زمانی اتفاق می افتد که وارد آمدن یک آسیب چرخشی به مفصل زانو سبب در رفتگی زانو شود. در رفتگی کشکک زانو معمولاً هنگامی که در طی انجام حرکات ورزشی یک ورزشکار پای خود را روی زمین محکم میکند و سپس مسیر را تغییر میدهد یا حرکت برشی را انجام میدهد، اتفاق می افتد. در انجام این کار پا به طور محکم روی چمن (یا سطح بازی دیگری) گذاشته میشود و بدن ورزشکار در اطراف زانو میچرخد. همانطور که عضله چهارسر ران (عضله اصلی ران در جلوی پا) منقبض میشود، کشکک زانو از شیار خود در زانو خارج میشود. ورزشهای معمولی که در رفتگی کشکک زانو در آنها اتفاق می افتد شامل فوتبال، فوتبال آمریکایی و بسکتبال است.
کشکک زانو یا کلاهک زانو در مقابل مفصل زانو قرار دارد. در طی خم شدن زانو، کشکک در یک شیار به نام شیار پاتلوفومورال در جلوی استخوان ران یا استخوان فمور به حرکت در میآید و به بالا و پایین میلغزد. کشکک زانو به وسیله تاندون کوادریسپز به عضله چهارسر ران متصل میشود و در هنگام صاف شدن زانو، نیروی این گروه از عضلات را افزایش میدهد. کشکک زانو معمولاً در شیار پاتلوفومورال قرار گرفته است و فقط برای لغزش به صورت عمودی در داخل آن طراحی شده است. در رفتگی کشکک زانو زمانی رخ میدهد که کشکک زانو حرکت میکند یا به خارج از این شیار و به سر استخوانی فمور (کندیل جانبی فمورال) میلغزد. کشکک زانو ممکن است به جای اینکه به طور کامل دچار در رفتگی شود، ساب لاکس گردد، به این معنی که تنها تا حدی از موقعیت اصلی خود خارج میشود. در رفتگی کشکک زانو مانند در رفتگی مفصل زانو نیست. در واقع در رفتگی مفصل زانو آسیب شدیدتری محسوب میگردد. در رفتگی کشکک زانو معمولاً نتیجهای از ضربه حاد یا پیچ خوردگی زانو است. در اغلب موارد، کشکک زانو به شیار پاتلوفومورال بر روی بخش صاف زانو منتقل میشود که این حالت معمولاً بسیار دردناک است. عواملی که موجب ایجاد در رفتگی کشکک زانو میشوند، احتمالاً واردشدن نیروی ناکافی عضلهٔ چهارسر ران در درون زانو، استفاده بیش از حد از پاها و آنچه که به عنوان زاویه Q افزایش یافته شناخته شده است، میباشد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با آدرس و شماره تلفن های زیر در ارتباط باشید :
آدرس: دسترسی یک : شهرک غرب- بلوار پاک نژاد – بالاتر از دادمان – مرکز پزشکی یادمان
دسترسی دو: شهرک غرب – بلوار فرحزادی – بالاتر از دادمان – کوچه ناخدا محتاج – پلاک یک
ایمیل: info@yadman-rehab.com
تلفن: 88074196-021 و 88088541-021
ساعات کاری: همه روزه ۰۹:۰۰ – ۲۱:۰۰
در رفتگی کشکک زانو چیست؟

در رفتگی کشکک زانو یک آسیب ورزشی نسبتاً رایج است که با پارگی بافت همبند اطراف کلاه زانو (کشکک زانو) همراه با جابجایی کشکک زانو انجام میگردد و به گونهای است که کشکک به طور کامل از موقعیت طبیعی خود خارج میشود. به طور معمول، کشکک زانو در وسط مفصل پاتلوفومورال هم تراز شده و توسط عضله چهارسر ران و رتیناکولوم کشکک زانو به طور محکم در جای خود قرار گرفته است. گاهی اوقات، کشکک زانو ممکن است به طور کامل خارج از موقعیت نرمال خود قرار گیرد. این حالت به طور معمول به علت نیروهای ضربهای است که کشکک زانو را خارج از موقعیت قرار میدهد و فراتر از تحمل و مقاومت عضله چهارسر ران و رتیناکولوم است. وقتی این اتفاق می افتد، این وضعیت به عنوان در رفتگی کشکک زانو شناخته میشود. اختلال در رفتگی کشکک زانو معمولاً در جهت خارج از زانو اتفاق می افتد (یعنی دور از پای دیگر). در طی در رفتگی، پاره شدن و فرسایش در رتیناکولوم کشکک زانو نیز معمولاً رخ میدهد. سطوح مفصلی نیز ممکن است آسیب ببینند و گاهی اوقات ممکن است یک شکستگی مرتبط وجود داشته باشد. در بسیاری از موارد در رفتگی کشکک زانو، کشکک زانو به طور خودبخودی به موقعیت اصلی خود اغلب با باز کردن زانو (یعنی صاف کردن زانو) باز میگردد.
علل در رفتگی کشکک زانو

اختلال کشکک زانو معمولاً هنگامی رخ میدهد که نیروهایی که کشکک زانو را خارج از موقعیت معمول خود قرار میدهند بزرگتر از مقاومت عضله چهارسر و رتیناکولوم کشکک زانو هستند. این روند به طور معمول به علت چرخشهای شدید یا نیروهای پرشی بیش از حد و یا به علت ضربه مستقیم (معمولاً به بخش داخلی کشکک زانو) رخ میدهد. با این حال، در رفتگی کشکک زانو گاهی اوقات ممکن است با وجود نبود ضربه ویژه در دختران جوان که بیش از حد انعطاف پذیر هستند رخ دهد. بیماران مبتلا به در رفتگی کشکک زانو اغلب در ورزشهای تماسی یا ورزشهایی که نیاز به تغییر سریع جهت، مانند فوتبال و راگبی دارد، اتفاق می افتد.
علائم و نشانههای در رفتگی کشکک زانو

بیماران مبتلا به در رفتگی کشکک زانو معمولاً در هنگام آسیب درد ناگهانی و شدیدی را در جلوی زانو احساس میکنند. درد معمولاً با احساس از دست دادن زانو یا خارج شدن چیزی همراه است. ممکن است زانو دچار تغییر شکل قابل توجهی شود، به دلیل اینکه کشکک زانوی آسیب دیده در مقایسه با زانوی سالم از موقعیت (به طور معمول به سمت بیرونی زانو) خارج میشود. ممکن است تورم زانو به سرعت در عرض 1 تا 2 ساعت اول پس از آسیب وجود داشته باشد. در بیماران مبتلا به اختلال در رفتگی کشکک زانو به صورت عود کننده، کشکک زانو ممکن است به راحتی با حرکات خاص زانو (معمولاً صاف کردن زانو) به موقعیت اصلی خود بازگردد. در این موارد، درد و تورم نیز ممکن است نسبتاً کم باشد.
هنگامی که کشکک زانو به موقعیت اصلی خود پس از در رفتگی باز میگردد، بیمار معمولاً دردی را تجربه میکند که ممکن است با انجام فعالیت به درد شدیدتر تبدیل گردد. درد معمولاً در طول فعالیتهایی است که زانو در هنگام تحمل وزن نسبتاً خم یا صاف میشود. فعالیتهایی که اغلب علائم را تشدید میکنند شامل بالا و پایین رفتن از پلهها یا تپهها، اسکوات، لانژینگ، دویدن، پریدن یا تلاش برای زانو زدن است. معمولاً درد به در صورت لمس محکم مرزهای مفصل پاتلوفومورال (یعنی در امتداد رتیناکولوم کشکک زانو – شکل 2) افزایش مییابد. هنگام خم شدن یا صاف کردن زانو ممکن است صدای کلیک یا سایش نیز وجود داشته باشد. بیماران همچنین ممکن است احساس در رفتگی در برخی مقاطع و یا کلاپس به علت درد در زانو را داشته باشند. در موارد طولانی مدت ممکن است شواهدی در خصوص از بین رفتن عضلات چهارسر وجود داشته باشد.
تشخیص در رفتگی کشکک زانو
یک معاینه کامل ذهنی و عینی توسط متخصص فیزیوتراپی معمولاً برای تشخیص مشکل در رفتگی کشکک زانو کافی است. آزمایشاتی مانند اشعه ایکس یا ام آر آی معمولاً برای کمک به تشخیص و رفع سایر علل، مانند شکستگی یا آسیب شدید غضروف انجام میشود.
درمان در رفتگی کشکک زانو

در رفتگی کشکک زانو را میتوان با درمانهای غیر جراحی نظیر فیزیوتراپی و ورزش درمانی، درمان کرد. در غیر این صورت جراحی نیز راه آخر درمان میباشد.
درمان غیر جراحی
تحقیقات کمی در خصوص درمان غیر جراحی در رفتگی کشکک زانو وجود دارد. اما همه این مطالعات نشان میدهند که ابتدا بیماران باید برای راحتی (3 تا 4 هفته) و جهت کاهش وزن روی کشکک زانو با استفاده از عصای زیر بغل، پس از جا انداختن در رفتگی کشکک جانبی زانو، در ابتدا بی حرکت شوند. موبیلیزاسیون اولیه در حفظ سلامتی مفصل غضروف مهم است. بریسهای تثبیت کنندهٔ کشکک به محض این که راحتی اجازه داده شود، میتوانند مورد استفاده قرار بگیرند و پس از آن فرد شروع به انجام تمرینات زنجیرهای بسته مقاومتی و انواع غیر فعال حرکت در بریس کند. نتیجهٔ کارآیی درمان فیزیکی پس از اولین در رفتگی کشکک زانو؛ با استفاده از برس کشکک یا استراپ، در هیچ مطالعهای گزارش نشده است. هنوز هم بحث در خصوص بهترین مدل بی حرکت سازی زانو وجود دارد. اثرات در بیماران تحت درمان با یک اسپلینت خلفی، سیلندر کست یا باند، بریس کشکک مقایسه شد.
فیزیوتراپی برای در رفتگی کشکک زانو

درمان فیزیوتراپی برای درمان در رفتگی کشکک زانو و جهت تسریع فرآیند بهبودی، کاهش احتمال عود و ایجاد نتیجه مطلوب ضروری است. درمان ممکن است شامل:
- ماساژ بافت نرم
- الکتروتراپی
- استفاده از عصا
- استفاده از بریس ثابت کنندهٔ زانو
- بانداژ یا استفاده از بریس به منظور اصلاح موقعیت کشکک زانو
- موبیلیزاسیون
- درای نیدلینگ
- درمان با یخ یا گرما
- تمرینات پیشرفته برای بهبود انعطاف پذیری، تعادل و قدرت (به ویژه عضله ویام او)
- هیدروتراپی
- مشاوره اصلاح فعالیت
- تصحیح بیومکانیکال
- توصیههای ضد التهابی
- استفاده از سونوگرافی ریل تایم برای ارزیابی و بازسازی عضلات ویام او
- بازگشت تدریجی به برنامه فعالیت
تمرینات در رفتگی کشکک زانو
تمرینات زیر معمولاً برای بیماران مبتلا به در رفتگی کشکک زانو تجویز میشود. قبل از شروع آنها، باید مناسب بودن این تمرینات را با متخصص فیزیوتراپی یا جراح ارتوپدی خود در میان بگذارید. به طور کلی، این تمرینات باید 3 بار در روز انجام شوند و نباید به گونهای انجام شوند که علائمی را ایجاد یا افزایش دهند. متخصص فیزیوتراپی شما میتواند زمان لازم برای شروع تمرینات اولیه و در نهایت پیشرفت جهت انجام تمرینات متوسط، پیشرفته و تمرینات دیگر را توصیه کند. به عنوان یک قاعده کلی، تمرینات زمانی میتوانند افزایش یابند که افزایشی در میزان علائم مشاهده نگردد.
انقباض چهارسر ران استاتیک

با فشار دادن زانو به یک حوله، عضله جلوی ران خود را سفت کنید. انگشتان دست خود را روی عضله چهارسر ران داخلی خود قرار دهید تا در طول انقباض عضله سفت شدن را احساس کنید. این حالت را 5 ثانیه نگه دارید و 10 بار تا آنجا که ممکن است بدون بروز علائم تکرار کنید.
فشردن ابداکتور (سوپاین)

در حالی که روی زمین دراز کشیدهاید، توپ پیلاتس را بین زانوهای خود قرار دهید. با صاف کردن زانوها، عضلات چهار سر ران را منقبض کنید و سپس توپ را به آرامی بین زانوهای خود فشار دهید تا عضلات داخلی ران خود منقبض کنید. این حالت را 5 ثانیه نگه دارید و 10 بار تا آنجا که ممکن است بدون بروز علائم تکرار کنید.
خم کردن و صاف کردن زانو

خم کردن و صاف کردن زانوی خود را تا جایی که تنها یک کشش خفیف تا متوسط را احساس میکنید و درد ندارید، ادامه دهید. به تدریج حرکت را تا جایی که درد ندارد، افزایش دهید. در صورتی که علائم بالینی وجود ندارد، این تمرین را 10 تا 20 بار تکرار کنید.
کشش ران در حالت ایستاده

کشش ران در حالت ایستاده را روی میز یا نیمکت برای داشتن تعادل انجام دهید. پشت و زانوی خود را صاف نگه دارید، به آرامی پای خود را به عقب بکشید، عضلات پایین (گلوتئال) خود را سفت نمایید. 2 ثانیه در این حالت بمانید و سپس به آرامی به موقعیت شروع باز گردید. این تمرین را 10 بار تا آنجا که ممکن است بدون بروز علائم درد تکرار کنید.
عمل جراحی برای در رفتگی کشکک زانو
علیرغم مدیریت فیزیوتراپی مناسب، برخی از بیماران تحت درمان محافظه کارانه بهبود نمییابند و یا تجربه در رفتگیهای عود کننده را دارند و بنابراین، برای اخذ نتیجه مطلوب نیاز به عمل جراحی دارند. اکثر بیماران با آسیب شدید غضروف و یا شکستگی نیز نیاز به انجام عمل جراحی دارند. عمل جراحی برای درمان در رفتگی کشکک زانو معمولاً آتروسکوپیک است و اغلب شامل برداشتن هر گونه ساختار سست و یا غضروف پاره شده و بازسازیپارگی رتیناکولوم کشکک زانو است. اگر عمل جراحی لازم باشد، متخصص فیزیوتراپی و پزشک فرد را به متخصص ارجاع میدهند. پس از عمل جراحی فیزیوتراپی و توانبخشی لازم است تا اطمینان حاصل شود که نتیجه مطلوب حاصل شده است و فرد بازگشت ایمنی به فعالیت یا ورزش خواهد داشت.
کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است.
درمان سندروم یخ زدگی شانه (فروزن شولدر): فیزیوتراپی و هیدرودیلیشن
درود بر شما جناب دکتر و با سپاس از شما بابت توصیحات مفصل درباره دررفتگی کشکک زانو
بنده چند سالیه که به هیچ وجه نمیتونه چارزانو بشینم. اگر چارزانو بشینم درد بسیار زیادی در قوزک زانو احساس میکنم. همچنین هنگام صاف کردن زانو صدای کلیک به وصوح شنیده میشه. تنها چیزی که میتونم برای علت این حالت عرص کنم اینه که بنده حدود 17سال رزمی کار میکردم و مخصوصا. یه حرکتی است که شبی صدهها بار اونو انجام میدام واز ارتفاع 2متری روی یک پا فرود میامدم. حال باتوجه به توصیحات بالا لطفا. راهنمایی بفرمایید که ایا شکسته بندها میتونن اونو جا بندازن ؟ یا راهی وجود داره که در خانه با حرکتی اونو جا بندازم و ازاین درد وحشتناک رهایی پیدا کنم. ؟ باسپاس از شما جناب دکتر بنده منتظر راهنمایی های جنابعالی میمونم.
سلام به شما دوست عزیز. لطفا در اسرع وقت به یک متخصص ارتوپدی مراجعه کنید، ممکنه ایشون براتون عکس ساده و یا MRI از زانوتون بنویسند. بعد از اینکه این کار رو انجام دادید خیلی ساده تر و علمی تر میشه راجع بهش نظر داد.
در این زمینه آقای دکتر احمد شهلا (بیمارستان لاله) در شهرک غرب تهران رو بهتون توصیه می کنم. کارشون بسیار خوبه