اختلال بلع و دیسفاژی بارداری در اثر تهوع صبحگاهی

برای محافظت از رشد کودکتان باید سالم غذا بخورید، اما گاهی اوقات بدن شما مخالفت میکند و این کار را دشوار مینماید. گاهی اوقات ممکن است به جای مواد غذایی معمول، هوس خوردن میلک شیک و چیزبرگر داشته باشید و بار دیگر، ممکن است میل به خوردن چیزی نداشته باشید. اگرچه ممکن است در هنگام بارداری دچار مشکل در غذا خوردن شوید، لازم است راههایی برای حفظ سلامتی خود پیدا کنید.
دیسفاژی چیست؟
بلع طبیعی شامل چندین عضله و اعصاب مختلف میباشد، این فرآیند به طور شگفت انگیزی پیچیده است. دیسفاژی میتواند به علت مشکل در هر یک از مراحل فرآیند بلع ایجاد شود. سه نوع دیسفاژی عمومی وجود دارد.
دیسفاژی دهانی (دیسفاژی فوقانی)
این مشکل در دهان است و گاهی در اثر ضعف زبان پس از سکته مغزی، مشکل در جویدن غذا یا مشکلاتی در عبور مواد غذایی از دهان ایجاد میشود.
دیسفاژی حلقی
این مشکل در گلو است. مشکلات گلو اغلب ناشی از یک مشکل عصبی است که بر روی اعصاب تاثیر میگذارد (مانند بیماری پارکینسون، سکته مغزی، یا اسکلروز جانبی آمیوتروفی).
دیسفاژی مری (دیسفاژی پایینی)
مشکل در مری است. این مشکل معمولا به دلیل انسداد یا تحریک شدن است. اغلب فرآیند جراحی مورد نیاز است. شایان ذکر است که درد هنگام بلع (ادینوفاژی) متفاوت از دیسفاژی است، اما ممکن است هر دو در یک زمان ایجاد شوند و احساس گیر کردن چیزی در گلو وجود دارد.
اهمیت اختلال بلع در بارداری
جنین شما برای رشد مناسب نیاز به کالری و تغذیه مناسب دارد. اگر به درستی غذا نخورید، خطر آسیب رسیدن به کودک وجود خواهد داشت. علاوه بر این، عادتهای غذایی شما در طول بارداری بر میزان وزن شما تاثیر میگذارد که میتواند بدن را بعد از بارداری تحت تاثیر قرار دهد. مهم نیست که چه دلیلی برای مشکل در غذا خوردن وجود دارد، شما باید راههایی برای دریافت تغذیهای که نیاز دارید پیدا کنید.
علائم دیسفاژی در بارداری

برخی از بیماران دچار دیسفاژی در بارداری میشوند و از آن بیخبرند، در این موارد ممکن است بیماری تشخیص داده نشود و تحت درمان قرار نگیرد و خطر ابتلا به پنومونی آسپیراسیون (عفونت ریهای که در اثر استنشاق بزاق یا ذرات غذا به طور تصادفی ایجاد میشود) افزایش مییابد. دیسفاژی و اختلال بلع ناشناخته ممکن است منجر به کم آبی و سوء تغذیه شود. علائم مرتبط با دیسفاژی در بارداری عبارتند از:
- احساس خفهگی در هنگام غذا خوردن
- سرفه کردن یا احساس گرفتگی هنگام بلع
- جاری شدن آب دهان
- بازگشت غذا یا اسید معده به گلو
- سوزش سردل مکرر
- گرفتگی صدا
- احساس گیر کردن غذا در گلو و یا قفسه سینه و یا پشت جناغ سینه
- کاهش وزن بی دلیل
- بالا آوردن غذا (استفراغ)
- دشواری در کنترل غذا در دهان
- دشواری در شروع فرآیند بلعیدن
- پنومونی مکرر
- ناتوانی در کنترل بزاق دهان
بیماران ممکن است احساس کنند که غذا گیر کرده است.
تشخیص
- آسیب شناسان گفتاری زبانی: سعی خواهند کرد تعیین کنند که مشکل چیست و چه بخشی از فرآیند بلع باعث ایجاد مشکل می شود. در مورد علائم از بیمار سوال میشود، در حال حاضر چه مدت است که این مشکل را دارند، آیا مشکل با خوردن مایعات، جامدات و یا هر دو ایجاد میشود.
- مطالعه بلع: این کار معمولا توسط یک متخصص گفتار درمانی انجام میشود. آنها قوامهای مختلف مواد غذایی و مایع را بررسی میکنند که ببینند چه چیزی باعث مشکل میشود. همچنین ممکن است یک تست بلع ویدئویی انجام دهند تا ببینند مشکل در کجا وجود دارد.
- آندوسکوپی: پزشک از یک دوربین برای مشاهده داخل مری استفاده میکند. در صورت پیدا کردن چیزی که احتمال میدهند سرطانی باشند، بیوپسی را انجام خواهند داد.
- مانومتری: این مطالعه تغییرات فشار ایجاد شده در زمانی که ماهیچههای مری در حال کار هستند، را اندازهگیری میکند. مانومتری ممکن است زمانی مورد استفاده قرار گیرد که هیچ چیزی در طی آندوسکوپی یافت نشود.
عوارض
- پنومونی و عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی: به ویژه پنومونی آسپیراسیون، که در صورتی میتواند اتفاق بیفتد که چیزی به صورت اشتباه بلعیده شود و وارد ریهها گردد.
- سوء تغذیه: این حالت به ویژه در افرادی دیده میشود که از دیسفاژی در بارداری خود آگاهی ندارند و تحت درمان آن قرار نگرفتهاند. این افراد ممکن است مواد مغذی ضروری برای سلامتی مناسب را دریافت نکنند.
- بیآبی: اگر فردی نتواند به درستی آب بنوشید، مصرف مایع او ممکن است کافی نباشد و منجر به کم آبی (کمبود آب در بدن) شود.
راههای درمان دسیفاژی در بارداری چیست؟

اغلب میتوانید علائم تهوع صبحگاهی خود را با خوردن وعدههای غذایی کوچک برطرف کنید. همچنین آب نباتها و ویتامینهایی وجود دارد که ظاهرا به کاهش تهوع صبحگاهی کمک میکند. زمانی که غذا را از پیش آماده کنید و آنها را در بسته بندیهای آماده مصرف نگهداری کنید، غذا خوردن آسانتر میشود. به عنوان مثال، میوهها یا سبزیجات خرد شده را در دسترس داشته باشید، به این معنی که وقتی گرسنه میشوید، همیشه چیزی برای خوردن دارید.
روشهای درمان اختلال بلع شدید در دوران بارداری چیست؟
از آنجا که دیسفاژی اوروفارینگل اغلب یک مشکل عصبی است، ارائه درمان موثر چالش برانگیز است. بیماران مبتلا به بیماری پارکینسون ممکن است به داروهای پارکینسون به خوبی پاسخ دهند.
- درمان بلع: این کار توسط یک درمانگر گفتار و زبان انجام خواهد شد. فرد روشهای جدید بلع صحیح را اموزش میبیند. تمرینات ارائه شده به بهبود عضلات و نحوه پاسخ آنها کمک میکنند.
- رژیم غذایی: بلع برخی از غذاها و مایعات و یا ترکیبی از آنها سادهتر است. در حالی که راحتترین غذاهای قابل بلع را میخورید، مهم است که بیمار یک رژیم غذایی متعادل داشته باشد.
- تغذیه از طریق لوله: اگر بیمار در معرض خطر ابتلا به پنومونی، سوء تغذیه و یا کم آبی باشد، ممکن است نیاز به تغذیه شدن از طریق یک لوله بینی یا PEG (گاستروستومی آندوسکوپی پوستی) داشته باشد. لوله PEG به صورت جراحی مستقیما داخل معده قرار داده میشود و از یک برش کوچک در شکم عبور میکند.
هشدار
بعضی از زنان استفراغ شدید حاملگی، که شکل شدیدی از تهوع صبحگاهی است، را تجربه میکنند. زنان مبتلا به این بیماری به طور مکرر استفراغ میکنند و ممکن است قادر به نگهداری غذا نباشند. اگر فکر میکنید که ممکن است این مشکل را داشته باشید، با پزشک خود مطرح کنید. شما ممکن است نیاز به دریافت غذا از طریق ورید برای ایمنی خود و نوزادتان داشته باشید. باید دقت داشت که حفظ آرامش مادر در دوران بارداری تاثیر به سزایی در کاهش علائم اختلال بلع در بارداری دارد و وارد شدن استرس به مادر ممکن است سبب اسپاسم عضلات حلقی شده و در تشدید این بیماری تاثیر فراوانی داشته باشد. بنابراین به مادران باردار توصیه میشود تا حد امکان از تمرینات یوگا در بارداری استفاده کنند.
برای مشاوره و درمان با ما تماس بگیرید