02188088541 - 02188074196 info@yadman-rehab.com همه روزه 9 صبح الی 9 شب

درمان آپراکسی گفتار

آپراکسیِ گفتار در بزرگسالان

در آپراکسی، اطلاعاتی که از مغز به دهان منتقل می شوند، دچار اختلال می شوند و افرادی که دچار این مشکل اند نمی توانند به صورت ارادی لب ها و زبان خود را در جای صحیح قرار دهند تا کلمات را درست تلفظ کنند. حتی درشرایطی که عضلات ضعیفی ندارند .

آپراکسیِ گفتار یک اختلال حرکتی محسوب می شود.

شدت آپراکسی به ماهیت آسیب مغزی بستگی دارد. آپراکسی می تواند همزمان با دیزآتری (ضعف عضلاتِ دخیل در تولید گفتار) و یا آفازی (مشکلات زبانی و گفتاریِ ناشی از آسیب مغزی) رخ دهد.

علائم آپراکسی گفتار چیست؟

افرادی که دچار آپراکسی گفتار هستند، وقتی می خواهند یک کلمه را بیان کنند، مغز آن ها در هماهنگ کردن حرکات عضلاتِ ضروری برای تولید صداهای آن کلمه دچار مشکل می شود. در نتیجه ممکن است گاهی کلمه ای را بگویند که کاملا متفاوت از کلمه ی هدف است (مثلا به جای پیر بگوید سیر).

این افراد ممکن است خطا را تشخیص داده و دوباره تلاش کنند که آن کلمه را صحیح بیان کنند، اما باز هم کلمه ای کاملا متفاوت بیان کنند .

این مشکل باعث دلسردی فرد می شود.

افرادی با آپراکسی ممکن است این علائم را نشان دهند:

  • مشکل در تقلید و تولید صدا
  • خطاهای بی ثبات در گفتار
  • با حرکت لب و زبان، دنبال جایگاه صحیح تلفظ آن صدا می گردند.
  • کاهش سرعت گفتار
  • به هم ریختن نوا، تکیه و آهنگ گفتار
  • در گفتار اتوماتیک بهتر از گفتار برنامه ریزی شده و ارادی عمل می کند.
  • ناتوانی در تولید هرگونه صدا در موارد شدید.

چه چیزی باعث آپراکسی گفتار می شود؟

آپراکسی گفتار در اثرِ آسیب به بخشی از مغز که هماهنگی حرکات عضلات را برعهده دارد به وجود می آید. علت عمده ی آن در بزرگسالان سکته ی مغزی است و سایر علت ها شامل آسیب مغزی، دمانس، تومور مغزی و بیماری های نورولوژیک پیشرونده است.

درمان

یک گفتاردرمانگر می تواند در جهت بهبودِ تواناییِ گفتار و بهبود مهارت ارتباطی این افراد، اقدامات مثمر ثمری برای این بیماران انجام دهد. تمرکزِ درمان روی بهبودی تون، برنامه ریزی و هماهنگی حرکات عضلات برای تولید کلمات می باشد.

عضلاتِ گفتاری، نیازمند آموزش مجدد جهت تولید صحیح صدا ها و نیز توالی صحیح صداها در کلمات هستند.

تمرین های طراحی شده به فرد اجازه می دهد که صداها را بارها و بارها تکرار کند تا شکل صحیح عضلات برای تولید آن صدا را فرا گیرد. ممکن است در فردی که آپراکسی دارد، لازم باشد سرعت گفتار کاهش یابد تا فرد بتواند تمام صداهای ضروری درکلمات را بیان کند. در موارد بسیار شدید استفاده از روشهای مکمل و جایگزین (مثل: استفاده از اشاره یا تخته ی ارتباطی) می تواند کمک کننده باشد.

برای مشاوره و درمان با ما تماس بگیرید

۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶

تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت محفوظ و متعلق به کلینیک یادمان می باشد. طراحی سایت و سئو