نوار عصب و عضله 3
چرا برخی افراد پس از سکته مغزی قادر به صحبت کردن نمی باشند؟
در یک تقسیم بندی، مغز به دو نیم کره ی چپ و راست تقسیم می شود . این دو نیمه متقارن هستند و بین آن ها شکاف عمیقی وجود دارد که در کنترل فعالیت های بدن بین خود تقسیم کار کرده اند. نکته ی جالب این است که هر قسمت از مغز، بخش مخالف را در بدن کنترل می کند. به عنوان مثال ناحیه ی مربوط به حرکات شست پا که در پایین ترین قسمت بدن واقع شده، در نزدیک پیشانی قرار دارد؛ همچنین حرکات سمت راست بدن به وسیله ی نیم کره ی چپ و حرکات سمت چپ بدن به وسیله ی نیم کره ی راست کنترل می شود.
وقتی قسمتی از مغز به علت سکته دچار آسیب می شود، آن قسمت از بدن که توسط منطقه آسیب دیده کنترل می شد فعالیت خود را بصورت موقت و یا دائم از دست می دهد. نیم کره ی چپ مغز، زبان و ارتباط کلامی، مهارت های ریاضیات، منطق، نویسندگی، تجزیه و تحلیل، درک گفتار و درک نوشتار را کنترل می کند و نیم کره ی راست، مهـارت های تصـور، تجسم و تخیـل، شناخت رنگ، هنـر، موسیقی، ادراک فضــایی، رویاها و آرزوها را تحت کنترل دارد. بنابراین اگر فردی دچار سکته مغزی در نیمکره چپ مغز خود شود، بخشی از کارکردهای سمت راست بدن را از دست داده و به احتمال زیاد، در درک و بیان جملات نیز با مشکل روبرو خواهد شد.
توصیه های عمومی
درک بیمار را بسنجید: با استفاده از دستورات ساده و پیچیده درک بیمار را بسنجید.
بدون اینکه از ایما و اشاره استفاده کنید چند دستور ساده و سپس پیچیده به وی بدهید(برخی خانواده ها، پس از اینکه بیمارشان دچار سکته مغزی می شود مدام می گویند درکش خوب است، همه را می شناسد، حتی سلام هم می کند، اما مواردی که آنها ذکر می کنند در مقوله درک نمی گنجد).
به ایشان بگویید دست راستش را بالا بیاورد(دستورات را به گونه ای ارائه کنید که بیمار از سمت قوی تر بدنش استفاده کند).
چشمانش را ببندد و سپس پاهایش را تکان دهد.
لیوان را برداشته و آنرا راوی کاغذ بگذارد.
قبل از اینکه دربِ اتاق را ببندد، چراغ را خاموش کند.
اگر بیمار شما توانست دستورات پیچیده را انجام دهد، احتمالا از لحاظ درکی سالم است و در غیر این صورت، درک مناسبی نخواهد داشت.
از تخته ارتباطی استفاده کنید: در صورتی که بیمار شما قادر به گفتنِ خواسته هایش نمی باشد، برای وی تخته ارتباطی درست کنید.
تخته ارتباطی، تخته ای است که روی آن، موارد مورد نیاز روزمره طراحی شده و بیمار با اشاره به تصویر، اطرافیان را متوجه خواسته اش می کند. استفاده از این تخته مستلزم این است که بیمار، اشاره کردن را آموخته باشد.
حتما به یک مرکز توانبخشی مراجعه کنید
هرچقدر هم که شما اطلاعات زیادی در زمینه توانبخشی داشته باشید، گفتاردرمانگر، فیزیوتراپ و یا کاردرمانگر متبحری نخواهید بود. لذا جهت بهبود عملکردهای بیمارتان، از یک تیم توانبخشی کمک بگیرید.
با بیمار تمرین کنید
چه زمانی که بیمار در بیمارستان بستری است و یا به یک مرکز توانبخشی مراجعه می کنید، پس از اینکه درمانگر، خدمات توانبخشی را به بیمار ارئه کرد، تمریناتی نیز به خانواده سپرده می شوند که آنها را در زمان های مختلفی در روز با بیمار انجام دهند. بهبودی بیمار مستلزم این است که برخی تمرین ها را اطرافیان بیمار و به کرّات با وی انجام دهند.
به بیمار امید دهید
هرگز امید را از بیمار سلب نکنید. حتی المقدور جلوی بیمار راجع به نحوه سکته و میزان آسیب مغزی صحبت نکنید. سعی کنید محیطی شاد و درخور شان ایشان برایشان فراهم سازید.
برای مشاوره و درمان با ما تماس بگیرید