راه های درمانِ تنیس البو
تنیس البو
بیماری تنیس البو یا آرنج تنیس بازان به سبب آسیب دیدگی های کوچکی که باعث ملتهب شدن تاندون های اطراف آرنج می شود، منجر به ایجاد درد برروی ناحیه خارجی آرنج شده و در بیشتر افراد علائم این عارضه با متوقف کردن فعالیت هایی که باعث تشدید این عارضه می شود بهبود می یابد.
تکرار حرکتهای خاص مچ دست نیز در بروز آن بیتأثیر نیست. البته تنها تنیس بازان به این بیماری مبتلا نمیشوند و هر فردی که به تاندونهای ساعدش فشار زیادی وارد شود، در معرض ابتلا به تنیس البو قرار دارد و باید تحت درمان درد آرنج تنیس البو قرار بگیرد.
علل
تمامی حرکتهای مکرر مچ دست از جمله:
- تنیس
- هرس کردن و باغبانی
- استفاده بیش از حد از چکش یا پیچگوشتی
- نقاشی یا هر فعالیتی که فشار دادن یا مشت کردن مداوم را ایجاب کند.
در ورزش تنیس، حرکتهای زیر عامل ایجاد تنیس البو به شمار میروند:
- بک هند یکدستی به شیوه نادرست
- چرخش دیرهنگام زمان فورهند زدن و در نتیجه خم شدن قابل ملاحظه مچ
- چرخاندن ناگهانی مچ هنگام سرویس زدن با تمام نیرو
نشانهها و علائم
- التهاب و حساسیت قسمت خارجی استخوان آرنج
• خشکی و گرفتگی صبحگاهی آرنج توأم با درد مداوم
• درد ساعد
• تشدید شدن درد آرنج زمان مشت کردن دست یا نگه داشتن اشیاء
زمان مراجعه به پزشک
آرنج تنیس بازان معمولاً مشکل حادی به دنبال ندارد، با این وجود، در صورت درمان نشدن علایم زیر را در بر دارد:
- دردی که محدود کننده فعالیتهای روزمره است
- درد مقاوم در برابر کمپرس سرد، استراحت و مسکنهای ضدالتهابی متداول
- بروز هر گونه ضعف یا کرختی در دست که میتواند بیانگر ابتلا به دیگر عارضههای مچ یا آرنج نیز باشد.
درمان
قرار دادن کمپرس یخ دو بار در روز هر بار به مدت ۲۰ دقیقه، سبب کاهش التهاب و تسکین درد می شود.
منجمد کردن آب در یک لیوان کاغذی و پاره کردن لبه بالایی آن هنگام ذوب شدن یخ، روشی آسان در درمان با کمپرس سرد است. از قرار دادن یخ به صورت مستقیم روی پوست خودداری کنید، و آن را در یک حوله بپیچید.
مسکنهای ضد التهابی که فروش بدون نسخهشان آزاد است، مانند ایبوپروفن ، آسپرین
ناپروکسین در تسکین درد و تسریع التیام یافتن مؤثر هستند.
تعدیل کردن فعالیتهای دامن زننده به علائم، بیمار خودش تشخیص میدهد که چه حرکاتی منجر به بروز درد آرنج دست میشوند و بهتر است تلاش خود را به کار بندد تا از انجام این حرکات تا حد امکان ممانعت به عمل آورد.
درد معمولاً در نتیجه ، بلند کردن و گرفتن اشیا، مشت کردن دست ،حرکتهای چرخشی بازوی آسیب دیده تشدید میشود.
با متوقف کردن فعالیتهای دامن زننده به درد، التهاب، کاهش و در نتیجه آسیب تاندون بهبود مییابد. مشکل برخی از بیماران صرفاً با تعدیل فعالیتها و کم کردن حرکتهای مضر بازو یا دست برطرف میشود.
فیزیوتراپی
کارآمد بودن توانبخشی در درمان آرنج تنیس بازان اثبات شده است.
درمانگر از روشهایی مانند:
- ماساژ
- لیزر
- اولتراسوند
- نرمشهای خاص
- و آتلها و محافظها استفاده می کند.
در این روش بازوبند یا باند مخصوص به کار گرفته می شود تا حمایت و حفاظت لازم از بازو تا زمان برطرف شدن علائم به عمل آید. بستن آتل (محافظ) مچ دست، با کمک به استراحت کردن عضلههای حرکت دهندهی آرنج، تسکین درد را به ارمغان میآورند. استفاده از چنین حمایت کنندههایی همزمان با درمان، تسکینِ بهترِ علائم را در دراز مدت موجب میشود.
آرنج بند مناسب در درمان تنیس البو. بخش سکه ای این آرنج بند روی اپی کوندیل خارجی قرار میگیرد تا در هنگام حرکت از انقباض مجدد آن و افزایش التهاب ممانعت کند.
عارضه آرنج تنیسبازان در صورت فشار نیاوردن به بازو و پرهیز از انجام فعالیتهای دامن زننده به علائم معمولاً به مرور زمان رفع میشود. استراحت و مصرف مسکن برای درمان و تسکین درد آرنج در اکثر بیماران کفایت میکند. درد ناشی از تنیس البو معمولاً شش تا دوازده هفته طول میکشد، در برخی از بیماران نیز بیشتر از سه هفته دوام ندارد. بااین وجود، شماری از بیماران نیز مدت طولانیتری (بین شش ماه تا دو سال) از درد رنج میبرند. متأسفانه احتمال بروز مجدد این عارضه بالا است.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی در درمان آرنج تنیس بازان امری اثبات شده است. فیزیوتراپیست از روشهایی مانند ماساژ، لیزردرمانی و اولتراسوند و همچنین نرمشهای خاص بهره میگیرد. مشخص نیست که کدام یک از این روشهای فیزیوتراپی بر دیگر روشها مزیت دارد اما می توان گفت فیزیوتراپی یکی از بهترین روش های درمان تنیس البو است. بر اساس پژوهشهای انجام شده، فیزیوتراپی به اندازه تزریق داروهای استروئیدی در تسکین موقت درد (ظرف شش هفته نخست) مؤثر نیست؛ اما در درازمدت بر تزریقهای استروئیدی برتری دارد.